sunnuntai 16. lokakuuta 2016

Parisuhteen kompastuskivet

Parisuhde. Suhde jonka tyypillisesti lähes jokainen ihminen kokee vähintään kerran elämässään. Jotkut kokevat useampia, pidempiä, lyhyempiä, sekavia ja sotkuisia. Toiset onnekkaat kokevat vain yhden ja elävät mahdollisesti ensimmäisen kumppaninsa kanssa loppuelämänsä.







































Parisuhteen käsitys on muodostunut vaaleanpunaiseksi unelmaksi, jossa elämä on ruusuilla tanssimista. Kuljetaan saippuakuplien läpi sydämen muotoisin silmin. Todellisuudessa kyseessä on eniten työtä vaativa suhde, jonka kaksi ihmistä yhdessä muodostavat. Parisuhteen pohjan muodostavat niin oma hyvinvointi, sen toisen osapuolen hyvinvointi kuin suhteen hyvinvointi yleensä. On vaikeaa elää toisen kanssa silloin, kun jo itsensä kanssa on hankalaa. On opittava tuntemaan toinen niin hyvin, että toisen käteen laskee ne aseet, joilla hän pystyisi satuttamaan sinua eniten. On oltava rohkea ja uskallettava antaa itsestään se kaikki, minkä ennen vain itse tiesi. On haluttava huomioida toisen tunteet ja osattava oppia myös toisen ajatuksista. On opittava ottamaan vastaan kritiikkiä ja myös niitä raivokkaita huutoja riidan keskellä, samoin on pystyttävä sopimaan asiat perinpohjin niin, että riidan jälkeen aloitetaan puhtaalta pöydältä eikä jatketa tallustelua jatkuvassa sumussa.

Kun parisuhteessa tulee vastaan mutkia, on ne opittava kulkemaan yhdessä. Miettiessäni suurimpia kompastuskiviä, joita olen nuoren elämäni aikana huomioinut, tulivat mieleeni seuraavat asiat:

1. Alkuhuuman loppuminen
Kyllä, jokaisen suhteen alkuhuuma loppuu aikanaan. Ei tule enää perhosia vatsaan aina toisen tavatessa ja ne ensimmäiset ärsyyntymisen merkit alkavat muodostua. Täytyy ymmärtää, ettei toisen ihmisen kanssa eläminen tule olemaan juhlaa jokaisena päivänä. Suhteeseen lähtiessä tulee tajuta se asia, että meistä jokaisella on myös omat huonot puolemme.

2. Yhteenmuutto
Siinä se arki sitten pamahtaakin vasten kasvoja. Kuka sisustaa ja miten vessapaperirulla laitetaan oikeinpäin. Naisetkin käyvät kakalla ja miesten bokserit eivät löydä pyykkikoriin. Kuka tekee ruuan ja kuka siivosi viimeksi. Yleisimpiä nalkutuksen aiheita ja pienten riitojen synnyttäjiä.

3. Mustasukkaisuus
Alussa ihan normaalia. Viesti siitä, että välittää ja pelko toisen menettämisestä. Loppujen lopuksi on kuitenkin opittava luottamaan toiseen ja uskottava, että ei jokainen vastaantuleva nainen tai mies ole suhteelle uhka. Ei jokainen kaupankassalla hymyilevä myyjä yritä varastaa sitä toista sinulta. Mikä on silloin omanarvontunne ja miten paljon epäluottamus toista voi satuttaa.

4. Toisen tukahduttaminen
On ymmärrettävä, että meillä oli elämä jo ennen kuin olimme yhdessä. On annettava toisen jatkaa elämäänsä myös niiden asioiden parissa siitä huolimatta että eletään yhdessä. Ei parisuhteessa ole tarkoitus muodostaa symbioosia, johon kenelläkään tai millään muulla ei ole asiaa.

5. Kuuntelemattomuus
Sekä yleisesti keskusteleminen. Kumppanin tulisi olla se henkilö, jolle jaetaan kaikki maailman murheet. On opittava keskustelemaan niin iloisista kuin surullisistakin aiheista. Niistä asioista mitkä iltaisin vaivaavat sekä siitä mitä söi lounaaksi.

Itse uskon, että eroamiseen on vain kaksi syytä. Toista ei enää, niin yksinkertaista kuin se onkin, rakasta tai toinen pettää luottamuksen niin, ettei sitä enää koskaan saa korjatuksi.







































Itse opin parisuhteessani joka päivä jotain uutta. Vaikka olemme kulkeneet yhdessä jo miltei viisi vuotta, tulee eteen edelleen uusia asioita, joita en ole tiennyt. Mekin riitelemme, huudamme, halaamme ja pussaamme. Meillä on meidän jutut ja jokainen parisuhde on erilainen. Mutta mikäli sen haluaa kestävän, on jaksettava tehdä töitä eikä hanskoja saa heittää kehään heti ensimmäisen esteen kohdalla. Olen onnellinen, että saan elää elämääni samalla poikaystäväni, mutta myös parhaan ystäväni kanssa.

Näihin tunnelmiin, Heidi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos <3