torstai 6. huhtikuuta 2017

Puhumalla paranee

Ote päiväkirjasta " Onko normaalia pelätä tulevaa. Aikuistumista noin yleensä. Millaisen perheen saan. Saanko lapsia ja entä jos en saakkaan. Saanko jakaa loppuelämäni ihmisen kanssa jota rakastan. Saanko tehdä niitä asioita, joista nyt haaveilen. Saanko vai enkö saa. "

Jokaisella meistä on mielenterveys.
Eheä mielenterveys on maali, jota jokaisen pitäisi tavoitella.

Liian usein olen kuullut sanottavan, että mielenterveysongelma on ihmisen omaa heikkoutta. Että masentunut ihminen on itse päättänyt painaa elämässään pause nappulaa. Että huonosti voiva ihminen on itse päättänyt, että hymyn sijaan on parempi itkeä. Nämä ajatukset nostavat karvat pystyyn. Saavat osittain ymmärtämään, miksi huonosti voivat ihmiset useammin sulkevat suunsa kuin avaavat sen.

Mieli voi sairastua sadasta ja yhdestä syystä. Joskus nuo syyt ovat selkeitä. Ilmaantuneet jo lapsuudessa tai tulleet elämään kuukausien tai viikkojen aikana. Yleensä selkeä syy puuttuu. Kun menneet asiat selvittää, löytää edestä paljon hyvää.

Kun on itse käynyt läpi vaikeita vaiheita omien ajatuksiensa kanssa, on helpompi samaistua. Kun minulla oli vaikeaa, pelkäsin puhua. En siksi, että minua olisi kiinnostanut ymmärtääkö joku vaan siksi, että tunsin suurta syyllisyyttä siitä, että huolestutan omalla pahalla olollani lähimmäisiäni. Varmasti huolestutin, mutta se oli ainoa keino päästä eteenpäin. Ainoa keino oli kertoa stressin tuomista rytmihäiriöistä, univaikeuksista ja jatkuvasta ahdistuksen tunteesta. Olin tullut pisteeseen, jossa olin riittämätön itselleni. Silloin ainoa keino oli painaa pausea ja todeta, että joku muu saa nyt kertoa miten tästä edetään.

Ote päiväkirjasta " Kuten tiedät senkin, kävit läpi suuren taistelun pääsi sisällä. Nuo kuukaudet olivat synkkiä aikoja, jolloin pelko persuksissa odotit olisiko seuraavana päivänä parempi olla. Ei ollut. Kunnes hait apua ja onneksi hait. Viisas nainen. "

Avunpyytäminen ei ole koskaan merkki heikkoudesta, päinvastoin.
Avunantaminen on palvelus, joka ei ole keneltäkään pois.

Nämä sairaudet ovat sairauksia siinä, missä fyysisetkin. Kukaan ei ole eikä kenenkään kuulu olla näiden asioiden kanssa yksin.
Ajoittain pelkkä puhuminen auttaa.
Uskaltakaa puhua ja uskaltakaa ottaa apu vastaan.

Näihin tunnelmiin,
Heidi







2 kommenttia:

  1. Tää on ihan mielettömän tärkeä aihe! Itsekin olen kuullut mm. lausahduksen "oot liian älykäs masentumaan", mikä on niin monella tapaa väärin etten edes tiennyt miten reagoida. Puhuminen on tärkeää yksilön ja yhteiskunnan kannalta. Rohkea ja hieno postaus :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On monia, jotka eivät ymmärrä tätä aihepiiriä ja siitä syystä lausahdukset ovat ajoittain laidasta laitaan mielenkiintoisia. Jotenkin toivoisin, että tästä aiheesta puhuttaisiin ja tabu rikkoutuisi! Puhuminen on parasta terapiaa :) Kiitos <3

      Poista

Kiitos <3